Valikko

Terveisiä Suomen Logoterapiainstituutin 20-vuotisjuhlaseminaarista 

Muurlan opisto 6.-7.5.2023

Vietimme kaikin puolin onnistuneen, mukavan ja mieliin painuneen viikonlopun. Saimme tavata vanhoja tuttuja pitkänkin ajan takaa ja solmia uusia, mielenkiintoisia tuttavuuksia. Seminaarin ruokailusta vastasi – ja piti osallistujat kylläisen tyytyväisenä – Jaanan herkkupöytä. Myös sää suosi tapahtumaa, viikonloppu oli kaunis ja aurinkoinen. Majoituimme isolla joukolla opiston tiloissa, mikä mahdollisti ilta- ja aamulenkit halukkaille.

Lauantai

Seminaarin ohjelma rakentui tänä vuonna eri aloilla asiantuntijatehtävissä toimivien Logoterapiainstituutin kouluttamien logoterapeuttien sekä logoterapiaa opiskelevien omaan alaansa liittyvistä alustuksista. Seminaarin teeman mukaisesti ”Ihmisestä on kysymys”.

Seminaarin aloituslounaan jälkeen alkutervehdyksen esitti itseoikeutetusti Logoterapiainstituutin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja, vuosikymmeniä logoterapian parissa toiminut Pirjo Möller. Pirjon lyhyen historiikin jälkeen puheenvuoron sai toista vuotta logoterapiaa opiskeleva Maija Junes, joka kuvasi oman logoterapeuttisen ymmärryksensä syventymistä logoterapian perusopintojen aikana. Kokemuksen syvää ääntä tarjosi taas Pirjon kanssa yhtä matkaa alusta asti kulkenut Tuula Katainen, joka kertoi kokemuksiaan vuosikymmenien ajalta ihmisten parissa. Hän kertoi, että logoterapia on tuonut merkittävän, olennaisen osan omaan elämään ja työhön. Se on kannustanut ja auttanut löytämään kulloisenkin suunnan ja tarkoituksen, auttanut valintojen tunnistamisessa ja tekemisessä, ohjannut rikastumaan luonnosta ja taiteiden annista. Elämä ja työ ihmisten kanssa ja heidän parhaakseen on tuonut myös omaan olemiseen ryhtiä, iloa ja mieltä.

Päiväkahvin jälkeen ohjelma jatkui paneelikeskusteluna, jossa kuvattiin logoterapian soveltuvuutta uusiin ja erilaisiin yhteyksiin. Liisa Kosonen-Sundberg toimi moderaattorina keskustelussa, jossa Mirja Erlund, Tiina Iso-Aho, Anna-Kaisa Hautala ja Riitta Kokki kuvasivat logoterapian paikkaa omassa työssään Mieli ry:n preventiossa, rikosuhripäivystystyössä, rippikoulutyössä ja työnohjauksessa.

Suomen Logoterapiayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Iina Åman kertoi näköalapaikaltaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen viestintäpäällikön tehtävässä, miten ”Ihmisestä on kysymys” näyttäytyy Sotessa. Hyvinvointialueiden työ on vasta rakentumassa ja yhteiset käytännöt muotoutumassa. Ensimmäisen seminaaripäivän päätti Marko Laihinen puheenvuorolla ”Vuorovaikutus ja kohtaaminen taiteessa”.

Lauantai-illan juhlaillallisella Logoterapiainstituutti sai vastaanottaa lukuisia onnitteluja yhteistyökumppaneilta ja tutuilta matkan varrelta. Suurin anti oli illallisen lomassa kollegoihin tutustumisessa ja mielipiteiden ja kokemusten vaihtamisessa.

Sunnuntai

Toisen seminaaripäivän aloitti väitöskirjatutkija Mia Salo, joka mielenkiintoisessa puheenvuorossaan avasi logofilosofian – mitä nimitystä hän työssään käyttää – paikkaa tutkimuksessa. Logofilosofia on herättänyt ansaittua kiinnostusta akatemian kentällä, työsarkaa on kuitenkin vielä tunnettuuden lisäämiseksi. Seuraavassa puheenvuorossa toisen vuoden opiskelija Pia Koukkula kertoi innostavasti sanoin ja kuvin logoterapeuttisen ajattelun hyödyistä työttömien tukemisessa elämässään eteenpäin. ”Uuden edessä”, mitähän mielenkiintoista on tapahtumassa.

Sunnuntain paneelissa pohdittiin, mitä logoterapia tuo vuorovaikutukseen eri elämäntilanteissa. Hanna Jensen lähestyi aihetta muistisairaan ja Tatu Lehtinen nepsy-nuorten kohtaamisessa. Nuorten kohtaaminen koulussa oli Cecilia Holmbergin ja kohtaaminen saattohoidossa Teija Alipirjelän tarkastelussa. Anna Ståhle käsitteli vuorovaikutusta johtajuuden ja kriisiviestinnän näkökulmasta. Moderaattorina keskustelussa toimi Päivi Raikaslehto. Paneelikeskustelun kuluessa saimme nauttia Vilppu Kiljusen ohjaamista ja logoterapian syventävissä opinnoissa opiskelevien  esittämistä sketseistä, jotka oli poimittu Loriotin tekstistä ”Kohtauksia eräästä avioliitosta” – vuorovaikutustaidoista kysymys niissäkin.

Iltapäivän aloitti Suomen Logoterapeutit LIF ry:n hallituksen pj Mirja Erlund, esittelemällä LIF ry:n toimintaa sekä logoterapeuttien yhteistyöverkostoja. Esko Salmi piti päivien viimeisen luennon pohdiskelemalla kestävän elämän mahdollisuuksia ja edellytyksiä.

Ennen 20-vuotisjuhlan kakkukahvia Pirjo Möller kiitti ohjelmaan panoksensa antaneita, instituutin hallitusta ja osallistuneita antoisista, paljon ajatuksia virittäneistä päivistä. Hän totesi, että instituutin kolmas vuosikymmen alkaa ajassa, jolloin yhteiskuntamme suorastaan huutaa logoterapian ajatuksia kaikilla elämänaloilla. Logoterapian tarve ei elämisen ja työn käyttöteoriana ole suinkaan vähentynyt, vaan se on selkeästi tullut ilmeiseksi.

Järjestäjinä olemme oikein tyytyväisiä toteutuneeseen seminaariin. Seminaariin osallistui reilut 40 henkilöä. Suurin joukko oli logoterapeutteja tai logoterapiaohjaajia, logoterapiaa parhaillaan opiskelevia, osa asiasta muutoin kiinnostuneita. Mukaan oli rohjennut myös muutama puoliso.

Korona-pandemian aikana käynnistynyt yhteistyö mThing Sini Mäenanttilan kanssa tuotti seminaarista hyviä tallenteita, joita on myöhemmin mahdollista ostaa instituutin verkkosivujen kautta.

 

Päivi Raikaslehto

Logoterapiainstituutin koordinaattori

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email