Valikko

Blogi

  • Kaikki
  • Ajankohtaista
  • Artikkelit
  • Blogi
  • Henkinen hyvinvointi
  • Koulutukset
  • Lastensuojelu
  • Logoterapia
  • Logoterapia työssä
  • Logoterapian opinnot
  • Logoterapiaopiskelijoille
  • Logoterapiasta kiinnostuneille
  • Nuoret
  • Palvelut
  • Räätälöitävät koulutukset
  • Tapahtumat
  • Työelämä
  • Vanhukset
  • Webinaari
  • Yleinen

Muistisairaan ihmisen arvostava kohtaaminen

Muistisairausdiagnoosi ei ole kuolemantuomio vaan tieto siitä, että alkamassa on uusi, toisenlainen elämänvaihe.

Näin sanoi vuonna 2014 geriatri Harriet Finne-Soveri, joka tuli lausuneeksi myös logoterapeuttisen näkemyksen muistisairaudesta: muistisairauden myötä elämä jatkuu, mutta toisenlaisena kuin ennen.

Lue lisää »

Retkeillään luonnossa

Luonnossa liikkuminen on keino löytää itselle hyvää oloa – jotta jaksat olla toinen toiselle, on velvollisuutesi huolehtia myös itsestäsi. Ja muista, riittää kun teet parhaasi oman kokoisellasi paikalla! Pienikin hetki elvyttää.

Lue lisää »

Logoterapeuttinen ihmiskäsitys maailman kriisien keskellä

Ilokseni voin huomata, että tämä käsillä oleva kriisi on herättänyt ihmisissä halun ja tarpeen auttaa. Logoterapeuttisesti voitaisiin puhua itsen transsendenssistä: ihminen suuntaa huomionsa itsensä ulkopuolelle jotakin arvokasta kohti: toista ihmistä, arvoja ja niiden puolustamista kohti.

Lue lisää »

LOGOTERAPIAN ELOPÄIVÄT 7.8.2021

Suomen Logoterapiainstituutin kesäistä koulutuspäivää vietettiin Rautjärvellä Viimolan Kultamaassa 10-vuotisjuhlaseminaarin merkeissä. Elopäivien suunnittelusta ja järjestämisestä on vastannut

Lue lisää »

Freudista logoterapiaan

Jukka Kokkisen logoterapian perusopintojen lopputyö Terapia, psykoterapia, keskusteluterapia; torjunta, neuroosi, alitajunta, sisaruskateus, freudilaiset lipsahdukset, narsismi

Lue lisää »

Tarkoituksellinen elämä

Erilaiset kriisit koskettavat jokaista meitä, on ns. kehityskriisejä, erilaisia elämänkriisejä ja niitä, joita kutsutaan traumaattisiksi kriiseiksi. Tieto siitä, että kriiseistä on mahdollista selviytyä, ja että kriisiin sisältyy myös mahdollisuus, voi auttaa sietämään tämän hetkisen tuskan ja epävarmuuden tai muun pahan olon.

Lue lisää »

Sisäinen puhe

Monilla meillä on tapana puhua hiljaa itsellemme. Se on äänetöntä yksinpuhelua ja välillä sisäistä vuoropuhelua,

Lue lisää »

Elämällä on tarkoitus loppuun saakka

Suomen Logoterapiainstituutti Oy toteutti yhteishankintakoulutuksena Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kanssa Vanhustyöntekijä LTI® -koulutuksen 1/2015-4/2016 välisenä aikana Imatran ja Lappeenrannan seudulla. Koulutukseen osallistui yhteensä 18 vanhustyössä työskentelevää hoitajaa. Lue Suvantokodin hoitajien kokemuksia logoterapian hyödyntämisestä muistisairaiden hoidossa ammattiliitto Superin jäsenlehden 9/2016 artikkelista.

Lue lisää »

Elämän talo

Moni mieltää saattohoitoon erikoistuneen Terhokodin kuolemantaloksi, mutta siellä on enemmän kysymys elämästä. Yhtenä tavallisena maanantaina nuori mies odottaa häitään, vanha rouva kaavailee ikkunanpesua ja pieni tyttö löytää voimakiven. Terhokodissa mielen lukkoja availlaan myös logoterapeuttisella keskustelulla, jossa nostetaan esiin kaikki arvokas, mitä elämässä on vielä jäljellä, ja tuodaan se tähän hetkeen. Artikkeli on julkaistu ET-lehdessä 21.8.2013.

Lue lisää »

Mitä ajattelit tehdä elämällesi?

Älä syytä muita, vaan ota vastuu elämästäsi. Jos et tänään jaksa tai kykene, yritä huomenna uudestaan. Psykologi, logoterapeutti LTI Tuula Kataisen mukaan aikuinen, terve ihminen on paitsi kyvykäs myös velvollinen kantamaan vastuun valinnoistaan ja päätöksistään niin omassa elämässään kuin elämänpiirissään laajemminkin. Vastuun välttely väsyttää enemmän kuin vastuun kantaminen. Artikkeli on julkaistu Kotiliedessä 18/4.9.2012.

Lue lisää »

Elämällä on tarkoitus, joka hetkellä merkitys

Logoterapia perustuu ajatukseen, jonka mukaan jokaisen elämällä on tarkoitus. Sairaudellakin on tarkoitus ja merkitys, eikä se tee elämää arvottomaksi. Tämä ajatus toi minulle lohtua, kertoo Elina, joka kuvaa olevansa kolmannen polven mielenterveysomainen. Artikkeli on julkaistu Labyrintti -lehdessä 3/2012.

Lue lisää »

Elämä on elämistä varten – logoterapeuttinen ajattelutapa muistisairaan ihmisen hoidossa

Jokaisessa kohtaamisessa muistisairaan ihmisen kanssa hoitaja tekee valintoja, joilla hän voi vahvistaa muistisairaan ihmisen ihmisarvoa. Hoitajalla on valinnanvapauden lisäksi vastuu valintojensa vaikutuksista muistisairaaseen ihmiseen ja hänen läheisiinsä, työyhteisöön sekä omaan itseensä. Logoterapeuttista ajattelua työssään soveltaneet hoitajat ovat kokeneet, että hoitajan uudenlainen ajattelutapa on edistänyt muistisairaan ihmisen hyvinvointia, lisännyt hoitoyhteisön keskustelua hyvästä hoidosta ja vahvistanut hoitajan omia voimavaroja.

Lue lisää »

Logoterapia antaa voimaa elämään

”Emme ole täällä siksi, että meillä olisi kaikki hyvin, vaan siksi, että toisimme valoa, tekisimme hyvää, kasvaisimme ihmisinä ja tulisimme paremmiksi” on munkki Bernardin esittämä ajatus, joka kiteyttää hyvin logoterapian keskeisen sisällön. Näin kirjoittaa äidinkielenopettaja, logoterapeutti LTI Ritva Pohjola.

Lue lisää »